Current affairs about Corinavirus MCQs for Preparation test for NTS,PTS,UTS OTS STS and IBA Sukkur

1. Which of the following statement is/are correct about Favipiravir?

A. Favipiravir is an antiviral COVID-19 drug.

B. Glenmark Pharmaceuticals under the brand name FabiFlu has launched an antiviral drug Favipiravir.

C. It is India's first COVID-19 drug launched, priced at Rs 103 per tablet.

D. All the above are correct✔️

2. How many countries, areas or territories are suffering from novel coronavirus outbreak in the World?

A. More than 50
B. More than 100
C. More than 150
D. More than 200✔️

3.  Thailand announced that it has proceeded to test its novel coronavirus vaccine on which animal/bird?

A. Monkeys✔️
B. Lizards
C. Hens
D. Kites

4. In a study, which cells are found in COVID-19 patients 'bode well' for long term immunity?

A. P-cell
B. D-Cell
C. T-Cell✔️
D. Endothelial Cells

5. Name the vaccine that is jointly developed by the German company BioNTech and US pharma giant Pfizer for COVID-19?

A. BNT162✔️
B. PICOVACC
C. Both A and B
D. Neither A nor B

6. Name a clinical trial in which blood is transfused from recovered COVID-19 patients to a coronavirus patient who is in critical condition?

A. Plasma Therapy✔️
B. Solidarity
C. Remdesivir
D. Hydroxychloroquine

7.  How does Coronavirus transmit?

A. When a person sneezes or cough, droplets spread in the air or fall on the ground and nearby surfaces.
B. If another person is nearby and inhales the droplets or touches these surfaces and further touches his face, eyes or mouth, he or she can get an infection.
C. If the distance is less than 1 meter from the infected person.
D. All the above are correct✔️

8. What happens to a person suffering from COVID-19?

A. Around 80% of the people will require no treatment as such and will recover on their own.
B. Around <20% or a small proportion may need hospitalisation.
C. A very small proportion basically suffering from chronic illness may need admission in an Intensive Care Unit (ICU).
D. All the above are correct✔️

9. In which age group the COVID-19 spreads?

A. COVID-19 occur in all age groups.
B. Coronavirus infection is mild in children.
C. Older person and persons with pre-existing medical conditions are at high risk to develop serious illness.
D. All the above are correct✔️

10.  What is Coronavirus?

A. It is a large family of viruses.
B. It belongs to the family of Nidovirus.
C. Both A and B are correct✔️
D. Only A is correct.

11. World Health Organisation on 11 February, 2020 announced an official name for the disease that is causing the 2019 novel coronavirus outbreak? What is the new name of the disease?

A. COVID-19✔️
B. COVn-19
C. COnV-20
D. COnVID-19

12. The first case of novel coronavirus was identified in .....
A. Beijing
B. Shanghai
C. Wuhan, Hubei✔️
D. Tianjin

13. Which of the following diseases are related to coronavirus?
A. MERS
B. SARS
C. Both A and B✔️
D. Neither A nor B

14. Mild Symptoms of Novel coronavirus are?

A. Fever
B. Cough
C. Shortness of breath
D. All the above✔️

15. From where coronavirus got its name?

A. Due to their crown-like projections✔️
B. Due to their leaf-like projections.
C. Due to their surface structure of bricks.
D. None of the above

16. What are the precautions that need to be taken to protect from the coronavirus?

A. Cover your nose and mouth when sneezing✔️
B. Add more garlic into your diet.
C. Visit your doctor for antibiotics treatment
D. Wash your hands after every hour

17.Where did COVID-19 originate?

Ans: Wuhan✔️

18. Which is the plausible way to prevent the spread?

Ans: Social-distancing✔️

19. What is the major complication involved in a COVID-19 patient?

Ans: Breathing-issues✔️

20. When do the symptoms start appearing?

Ans: 2-14 days✔️

21. Who is more susceptible?

Ans: Aged✔️

22. How much alcohol should the sanitizer contain?

Ans: 60%✔️

23. What is the distance to be maintained to prevent the spread?

Ans: 6ft✔️

24. What can be worn to prevent the spread?

Ans: masks✔️

25. How to clean a face mask?

Ans: washing machine✔️

26. What test is done for current infections?

Ans: Viral-tests✔️

27. What test is done for past infection?

Ans: Antibody-tests✔️

28. Who carries out these tests?

Ans: Healthcare-providers✔️

29. How do you know you have COVID-19?

Ans: Common symptoms include difficulty in breathing, cough and fever. Also, if you are in the containment zone, you must get tested✔️

30. How to confirm that you have got COVID-19?

Ans: Proper testing by calling the healthcare professionals✔️

31. How do you know your bodies have sufficient antibodies?

Ans: Recovery✔️

32. One of the ways that used to treat COVID-19 is?

Ans: plasma-therapy✔️

33. What has it caused worldwide?

Ans: pandemic✔️

34. The most affected country in the world?

Ans: America✔️

35.Those who have travelled to countries with the outbreak have to undergo?

Ans: quarantine✔️

36. Patients with COVID have to be in
Ans: isolation

37. How can we stop the spread from happening?

Ans: disinfection✔️

38. What can you get from public health officials?

Ans: up-to-date-information✔️

39. To prevent the spread, we have to limit our?

Answer: exposure✔️

40. People during the COVID-19 crises for smaller ailments go in for consultations and opt for?

Ans: telemedicine✔️

41. What does CO stand for COVID-19?

Ans: corona✔️

42. What does VI stand for COVID-19?

Ans: virus✔️

43. What does D stand for COVID-19?

Ans: disease✔️

44. Which is the world body that is advising for COVID-19?

Ans: WHO (World Health Organisation)✔️

45. How to avoid stigmatizing of COVID-19 infected persons?

Ans: Counselling✔️

46. What is the origin of this infection?

Ans: Bats✔️

47. Coughs and sneezes from infected persons spread through respiratory?

Ans: droplets✔️

48. What is the source of the coronavirus?

Ans: SARS-CoV-2✔️

49. How to prevent the spread?

Ans: testing✔️

50. How long do you have to wash hands with soap and water?

Ans: 20sec✔️

51. What should people avoid touching?

Ans: mouth-nose-eyes✔️

52. Because it is a new form of coronavirus its called?

Ans: novel✔️

53. The transmission of the virus is more when the weather is

Ans: cold✔️

54. In order to spread the disease, the coronavirus needs a?

Ans: host✔️

55.the virus can remain on any surface for days?

Ans: dormant✔️

56.how to know the severity of the disease?

Ans: lab-test✔️

57.People infected with coronavirus in a region is known as?

Ans: community-spread✔️

58.Another factor that acts as a catalyst in the spread of COVID-19?

Ans: temperature✔️

59.What has COVID-19 done to the economy?

Ans: crashed✔️

60.What has the pandemic called for?

Ans: shutdown✔️

61.What has happened to inter-country travel because of COVID-19?

Ans: banned✔️

62.How is the testing done at checkpoints?

Ans: thermal-temperature-testing✔️

63.Which temperatures kill the virus?

Ans: high✔️

64.temperature based cutoff will work on the virus for?

Ans: inactivation✔️

65.do mosquitoes, and ticks spread the virus?

Ans: no✔️

66. What are healthcare workers using to protect themselves?

Ans: PPE-kits✔️

67.What are the medical masks called?

Ans: N95-respirators✔️

68.severe cases of COVID-19 have to be kept on?

Ans: ventilators✔️

69.some cases have been treated with?

Ans: blood-transfusion✔️

70.medication used to treat malaria to some extent has helped treat?

Ans: COVID-19✔️

71A person with prior medical conditions are at?

Ans: high-risk✔️

72.people with chronic diseases have to exercise?

Ans: extra-care✔️

73.people cured of COVID-19 are required for collecting?

Ans; antibodies✔️

74.late detection of the disease can be?

Ans: fatal✔️

75.Who can get infected easily?

Ans: low-immunity✔️


Comments